ISO sau Organizatia Internationala de Standardizare este o organizatie internationala din care fac parte peste 150 de tari din intreaga lume. Aceasta are rolul de a elabora standarde cu aplicabilitate in toate domeniile de activitate, denumite generic ISO. Fiecare standard in parte are rolul sau, spre exemplu: ISO 9001 este standardul global de management al calitatii, ISO 27001 este standardul de management al securitatii informatiei si lista poate continua.
De-a lungul celor 75 de ani de activitate, ISO a emis peste 15.000 de standarde ce pot fi aplicate in orice companie, indiferent de domeniul de activitate sau de locul in care aceasta isi desfasoara activitatea. Este drept ca unele standarde pot fi implementate doar de anumite companii, precum RS MARK, un standard care ii ofera unei firme de constructii titulatura de Marca de Calitate in Constructii.
Este important sa mentionam faptul ca o companie poate opta pentru obtinerea mai multor tipuri de certificari. De obicei, companiile incep cu ISO 9001 si continua cu cele pe care le considera ele esentiale in valorificarea la maxim a oportunitatilor de pe piata.
Certificarea ISO este obligatorie?
Inca de la inceput trebuie sa stii ca implementarea standardelor ISO nu este obligatorie. Ele functioneaza ca ghiduri si aduc o multime de beneficii companiei care le implementeaza si respecta, insa sunt considerate voluntare.
Exista, insa, situatii cand ele devin obligatorii, si anume: atunci cand sunt integrate in contractele de afaceri sau atunci cand sunt cuprinse in anumite reglementari.
De asemenea, daca o companie doreste sa participe la licitatii (achizitii publice), este obligatoriu sa aiba anumite certificari ISO.
Care este valabilitatea unei certificari ISO?
Certificatele ISO se emit pe o perioada de timp limitata, in cele mai multe cazuri aceasta perioada este de 3 ani. Insa, in aceasta perioada (pentru pastrarea validatii), se vor efectua periodic un audit. Auditul are rolul de a verifica daca cerintele standardului sunt respectate de companie. In cazul in care o companie nu respecta cerintele impuse de standardul ISO pe care il detine, certificarea poate fi revocata.
In momentul in care certificare expira se poate face o recertificare, aceasta dureaza mai putin si este mai putin costisitoare.
Cat costa obtinerea unei certificari ISO?
Costurile pentru obtinerea unui certificat ISO variaza in functie de complexitatea proiectului, prin urmare cel mai indicat este sa ceri o oferta de pret de la o companie de Certificari Standarde ISO din Romania.
Cum se obtine o certificare ISO? Care sunt pasii?
Dupa contactarea unei companii acreditate de Certificari Standarde ISO, trebuie parcursi anumiti pasi, si anume:
- Pregatirea unei documentatii;
- Initierea procesului;
- Analizarea documentatiei si auditul de certificare (Certificare initiala);
- Validarea proiectului;
- Inregistrarea certificatelor si inregistrarea acestora, alaturi de siglele aferente.
Mai apoi, dupa un an de la certificare se va efectua un audit de supraveghere, iar dupa un alt an se va efectua un al doilea audit care are acelasi scop, acela de a verifica daca cerintele standardului sunt respectate de companie.