“Nu sunt genul de femeie care să stea lângă un bărbat care o înșeală.”
Probabil asta ne spunem multe dintre noi când ne gândim la infidelitate. Însă, atunci când suntem puse în fața faptului împlinit, lucrurile stau un pic diferit. Când te gândești dacă să renunți la o relație care cândva a fost bună, să împarți toate bunurile agonisite împreună, să pui copiii să aleagă între tine și el, la toate vacanțele și momentele frumoase petrecute împreună, parcă decizia nu mai e atât de simplă.
Până la urmă ce putem să spunem despre un bărbat care înșeală? Că nu are pic de respect față de parteneră? Că este un laș? Un mincinos?
Poate că nu are nicio legătură cu asta.
Bărbați și femei din lumea întreagă aleg în fiecare zi să își înșele partenerii. Și după ce fac asta, unul dintre cele mai dificile lucruri este să își repare relația cu partenerul lor și să trăiască cu rușinea de a fi cel care a trădat.
Nu mă înțelege greșit! Nu vreau să spun că orice bărbat sau femeie care înșeală merită să fie iertat. Dacă ai un partener care este violent, dependent și care nu te face să te simți apreciată, părăsește-l indiferent dacă te-a înșelat sau nu. Dar dacă stai pe gânduri și știi că totuși nu ieși cu un bădăran, ci cu un tip care a făcut doar o alegere proastă, atunci poate că ar fi bine să te gândești cum vă puteți întări relația.
Sigur că, întrebarea care se pune este “Dacă într-adevăr mai merită să salvezi relația asta?”
Răspunsul simplu la această întrebare este “DA”! Intotdeauana merită să încerci, și iată ce ar fi bine să faci în această situație:
Acceptați sentimentele
Șocul, agitația, frica, durerea, depresia și confuzia sunt normale. Probabil că te vei simți ca într-un rollercoaster al emoțiilor. Este nevoie de timp pentru a trece dincolo de durerea de a avea un partener infidel. Nu te aștepta ca acest cocktail de sentimente și neîncrederea să dispară chiar dacă încerci să îți ierți partenerul și să vă reparați relația. Relația voastră s-a schimbat și este firesc să te simți tristă că nu mai e ce a fost cândva.
Nu căuta răzbunare
Infidelitatea poate duce la furie. La nervi, primul tău instinct poate fi să-ți pedepsești partenerul prin a-l vorbi de rău cu prietenii (sau mai rău, pe rețelele de socializare) sau să te gândești să ai o aventură pentru a fi egală. Este posibil să obții un sentiment temporar de satisfacție din acest tip de acțiuni, dar în cele din urmă ele vor fi împotriva voastră, menținându-vă într-o stare de furie în loc să vă concentrați asupra vindecării și să mergeți mai departe, singuri sau împreună.
Gândește-te și înainte de a spune familiei tale. Probabil că vor avea păreri diferite despre ceea ce ar trebui să faci – să pleci sau să rămâi. Dar nimeni altcineva nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă în relația altei persoane. În timp ce vă gândiți cum veți proceda, este mai bine să păstrați detaliile private.
Încearcă să ai grijă de tine
Este posibil să ai unele reacții fizice datorate stresului, cum ar fi greață, diaree, probleme de somn (prea puțin sau prea mult), tremurături, dificultăți de concentrare, lipsa poftei de mâncare sau mâncat compulsiv. Odată ce șocul inițial a trecut, încearcă să mănânci alimente sănătoase, să îți păstrezi rutina zilnică, să dormi regulat, să faci mișcare în fiecare zi, să bei multă apă și, da, să te distrezi.
Evitați să dați vina unul pe altul
Vina pe tine, partenerul tău sau terțul nu vă schimba nimic și este doar o energie irosită. Încearca să nu te joci dea victima, te vă face doar să te simți mai neputincioasă și mai rău cu tine însuți.
Păstrați-vă copiii în afara discuțiilor
Această situație este între tine și partenerul tău și nu ar trebui să vă implice copiii. Chiar dacă ați decis să vă încheiați căsnicia, schimbul de detalii despre o aventură îi vă pune pe copiii voștri într-o poziție de nesuportat, provocându-le anxietate, făcându-i să se simtă blocați la mijloc și forțați să ia parte.
Mergeți la psiholog
Nu încercați să treceți peste un episod de infidelitate singuri. Înainte de a lua decizii cu privire la încheierea sau nu a relației, ar fi bine să mergeți la terapie de cuplu. Psihoterapeutul vă poate ofei o perspectivă neutră asupra situației.
În cadrul terapiei, psihologul te va ajuta să pui întrebări partenerului tău și să-ți împărtășești sentimentele fără să-ți pierzi calmul.
Un terapeut experimentat vă poate ajuta să comunicați mai bine și să procesați sentimentele de vinovăție, rușine și orice altceva ați putea simți. Dacă decideți să încheiați căsătoria, veți ști că ați încercat din răsputeri să o faceți să funcționeze.
Fii practică
Dacă consideri că această aventură va duce la încheierea relației, gândeste-te la chestiuni practice, cum ar fi unde vei locui, dacă ai suficienți bani pentru a-ți plăti cheltuielile esențiale și, dacă ai copii, cum vă veți împarți responsabilitățile.
Ai răbdare
Infidelitatea este una dintre cele mai dificile provocări cu care se poate confrunta un cuplu, dar nu înseamnă întotdeauna sfârșitul. În timp, îți vei da seama dacă e cazul să mergeți înainte împreună sau separat.