Sfaturile si strategiile expertilor pentru un sex si relatii mai bune, atat pentru cei singuri, cat si pentru cupluri, se concentreaza de obicei mai mult pe ceea ce poti face pentru a-ti imbunatati viata amoroasa decat pe ceea ce poti spune. Dar s-ar putea sa nu existe nimic mai valoros decat sa lucrezi pentru a deveni un comunicator mai eficient.
Relatiile sanatoase depind de capacitatea ta de a-ti comunica gandurile, dorintele, nevoile si problemele. Trucul este sa descoperi cum sa te exprimi, indiferent de situatie. Iata cateva sfaturi utile pentru o comunicare mai eficienta, si implicit o relatie de cuplu mai buna.
Renuntati la critici
Atat de multa comunicare implica dezamagire si evidentierea a ceea ce cineva nu face bine. Rezultatul final al unor astfel de atacuri verbale? Un partener defensiv si, in cele din urma, disparitia unei relatii. In loc sa fii critic, concentreaza-te pe intarirea pozitiva a ceea ce face partenerul tau corect si pe a oferi critici constructive atunci cand vine vorba de lucruri care ar putea fi imbunatatite. Daca esti singura si vrei un partener, intra pe https://anunturimatrimoniale.ro.
Asuma-ti responsabilitatea
Ceea ce ai de spus va fi mai puternic si, speram, mai bine auzit, daca il detii cu o declaratie „eu” (de exemplu, „Ma simt trist cand tu…”). Asumarea responsabilitatii pentru sentimentele si perspectivele tale va da putere sa creati solutii mai bune si vei fi mai bine auzit. Chiar daca partenerul tau nu este de acord cu tine sau nu intelege perspectiva ta, el sau ea nu iti poate reprosa pentru ceea ce simti.
Fii dispus sa primesti feedback
Comunicarea trebuie sa fie o strada cu doua sensuri. Daca te astepti ca partenerul tau sa te auda, atunci trebuie sa te faci vulnerabil la orice reactie, in special la nevoia de a reflecta asupra a ceea ce tocmai ai spus. Amintiti-va, exista trei parti ale oricarei probleme intr-o relatie: perspectiva dvs., perspectiva partenerului si adevarul. Esti un jucator in ceea ce se intampla si trebuie sa fii deschis si disponibil fata de modul in care partenerul tau vede lucrurile, inclusiv rolul tau. Despre cum sa iti alegi partenerul potrivit, afli mai multe accesand bzi.ro.
Fii prezent si participa
Nu-ti face griji pentru ceea ce vei spune sau cum vei raspunde in timpul conversatiilor ocazionale sau critice cu partenerul tau. Doar asculta si da semnale nonverbale ca esti cu adevarat angajat, cum ar fi sa dai din cap si sa mentii contactul vizual. Demonstrati ca ascultati intr-adevar reflectand urmatoarele: Te inteleg pe deplin? Te aud clar? In mod similar, valideaza sentimentele partenerului tau: imi pare rau sa aud ca esti atat de suparat sau pot sa vad de ce esti atat de suparat.
Acorda-ti o pauza atunci cand este necesar
Unele conversatii pot fi intense si, uneori, este mai bine sa nu spui nimic. Asta nu inseamna, totusi, ca ar trebui pur si simplu sa incetati sa abordati problema. Sa stii ca este bine sa spui: „Pot sa ma mai gandesc la lucrul asta?”, ca partener ar trebui sa aprecieze ca vrei ceva timp pentru a procesa totul. Asigurati-va, totusi, ca revedeti conversatia la un moment adecvat si intr-o perioada de timp rezonabila.