Atunci cand cumparati posete din piele naturala, puteti fi siguri ca sunt folosite doar cele mai bune piei tabacite integral si vegetal. Dar si ca fiecare poseta este o piesa unica datorita materialului. Iata cum pot selecta posete de piele potrivite.
Care sunt diferitele tipuri de piele
Pielea este o denumire controlata, iar originea sa este intotdeauna animala. Pieile sunt tabacite pentru a fi folosite la fabricarea de imbracaminte, articole de marochinarie, selarie sau pentru orice alta utilizare. Pieile provin cel mai adesea de la mamifere (vaca, vitel, oaie, miel, porc, capra, antilopa etc.), uneori de la reptile (piton, crocodil etc.), pasari (strut) sau pesti (rechin, etc.).
Pentru fabricarea posetelor din piele, pielea de bovine este cea mai potrivita. Spre deosebire de pieile de animale exotice, chiar si de cele de crescatorie, pieile de vaca sunt luate de la animale destinate hranei.
Ce piele se foloseste la posete?
Partea inferioara a pielii, cea mai apropiata de carne, este pielea despicata. Este partea cea mai putin nobila, de calitate inferioara, mai putin supla. Este, de asemenea, cea mai frecvent utilizata piesa, deoarece este, desigur, cea mai ieftina. Partea superioara a pielii este utilizata pentru pielea cu granulatie completa. Aceasta este pielea de cea mai buna calitate, cea mai scumpa si este folosita doar pentru posete de inalta calitate. Pastreaza supletea si rezistenta pielii.
Crusta de piele este adesea folosita pentru a obtine o piele cu aspect si senzatie de catifea, numita pe nedrept „piele de caprioara”, prin slefuirea partii exterioare.
Pentru a obtine o piele de foarte buna calitate, dar care sa aiba si aceasta senzatie de catifelare si aspect „frecat”, se foloseste pielea integrala. Aceasta se numeste nubuc sau piele de caprioara.
Tabacire minerala sau vegetala?
Marea majoritate a pieilor este supusa unui proces de tabacire minerala. Defectele de granulatie sunt ascunse prin pigmentatii, iar pe piele se aplica granulatii artificiale. Acest procedeu fixeaza culorile mult mai rapid si, prin urmare, este mai putin costisitor. Dar pentru aceasta foloseste crom si alte metale grele si substante chimice. Acesti aposete sunt extrem de poluanti si potential toxici. Desi nu sunt frecvente, acestea pot provoca alergii la contactul cu pielea.
Tabacirea vegetala, un procedeu ancestral mult mai ecologic si mai natural, utilizeaza taninuri naturale din copaci si plante (stejar, salcam, castan, mimoza etc.). Procesul este mult mai lung si, prin urmare, mai costisitor. Aceasta confera un aspect mai autentic pielii si le permite sa obtina o patina naturala frumoasa si o atingere incomparabila pe masura ce imbatranesc. In mod logic, am ales sa folosim numai piele tabacita vegetal, atat pentru calitatea sa superioara, aspectul sau unic si patina naturala pe care o dobandeste cu timpul, cat si din motive ecologice.